Jagoda kamczacka – jak smakuje, jak spożywać?

jagoda kamczackaZapewne wielu czytelników uzna jagodę kamczacką za jakiś nowy „wynalazek” wśród powszechnie znanych w kraju owoców. Tymczasem okazuje się, że Polska stała się potentatem w uprawie tego superowocu. To jedna z odmian wiciokrzewu sinego, określana jako wiciokrzew kamczacki.

Jest to owoc wybitnie sezonowy, dostępny zwykle na przełomie czerwca i lipca (w odróżnieniu od sprowadzanych z całego świata borówek amerykańskich, które w marketach bywają dostępne cały rok).

Jest to roślina stosunkowo odporna na bardzo niskie temperatury. Zwykle uprawia się krzaki jagód kamczackich w taki sposób, aby były dostępne do zbioru maszynowego (sama uprawa nie jest ponoć trudna, choć krzaki trzeba chronić przed dostępem zwierząt, w tym ptaków, drobne szkodniki ponoć nie stanowią problemu, więc ryzyko oprysków jest małe). Obecnie nie ma wyraźnego rozgraniczenia na wersję eko i nieekologiczną – trudno więc ocenić spotkaną na straganie wersję, jeśli nie posiada ona formalnego certyfikatu.

Jak smakuje jagoda kamczacka?

Owoce jagody kamczackiej, w odróżnieniu od okrągłych borówek amerykańskich, mają podłużny kształt, a ich długość to około 2-3 cm. Kolor identyczny jak borówka amerykańska – fioletowo-czarna, przy czym pokryta jest delikatnym, niebieskim nalotem, nieco rozjaśniającym całość (podobnie jak krajowe odmiany sezonowej borówki amerykańskiej).

Trudno jednak mówić o jednolitej charakterystyce ze względu na smak i wygląd, bo te różnią się w zależności od odmiany rośliny. Ogólnie spożywamy ją w całości na surowo, choć poza sezonem można też skorzystać z jej zalet, bo bywa przetwarzana i stosowana w postaci dżemów, marmolad, soków, nalewek, win, a także w formie dodatków do lodów i wypieków oraz jako suszony owoc do wykonania naparów. W smaku zazwyczaj jest mniej słodka od krajowej borówki amerykańskiej (choć odmiany borówek poza latem sprowadzane z zagranicy wydają się być bardziej kwaśne od wiciokrzewu kamczackiego). Słodko-kwaśny smak, w którym można wyczuć delikatną goryczkę (zależnie od odmiany tej jagody) może być ciekawym pomysłem na produkcję nalewek czy wina.

Jest to roślina z kategorii super-żywności, cechująca się wysokim poziomem przeciwutleniaczy (zawiera witaminę C, A, grupę witamin B, a także minerały takie jak żelazo, krzem, magnez, mangan, miedź, fosfor, jod, wapń i potas). Jagoda kamczacka jest określana np. w Japonii eliksirem życia. Ceniona jest przez specjalistów za zawartość związków fenolowych, takich jak antocyjany, flawonoidy, proantocyjanidyny oraz kwasy fenolowe. Ekstrakty tych owoców mają właściwości przeciwbakteryjne, wspomagają przy tym funkcjonowanie jelit.

Warto ją latem spożywać, skoro uprawiana jest na miejscu, w odróżnieniu od owoców acai dostępnych po drugiej stronie oceanu (więc dostęp w tym przypadku jest tylko do produktów przetworzonych i to dość drogich). Jagoda kamczacka pozwala zapobiegać takim chorobom cywilizacyjnym jak cukrzyca czy choroby układu sercowo-naczyniowego.

Facebooktwitter

2 komentarze

  1. Blog Ozonee 26 lipca 2021 Odpowiedz
  2. Granivera 4 sierpnia 2021 Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CommentLuv badge