Lecznicze właściwości imbiru

imbir - Lecznicze właściwościImbir to roślina przyprawowa, po którą sięgamy coraz częściej – i co ciekawe, nie tylko w celach kulinarnych. Niegdyś uprawiana w Azji, dziś jest bez problemu dostępna w sklepach z artykułami spożywczymi, zarówno w postaci korzenia, jak i w sproszkowanej formie. A jakimi właściwościami może się pochwalić imbir? Oraz co trzeba zrobić, aby z nich skorzystać?

Na co pomaga imbir?

Imbir to dość specyficzna roślina: ma charakterystyczny, nieco gorzkawy smak oraz intensywny aromat. To bogate źródło witamin i minerałów, m.in. witaminy C czy tych z grupy B, kwasu foliowego, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i cynku.

Z całą pewnością imbir używany jest jako środek poprawiający pracę jelit czy eliminujący mdłości (często nawet staje się składnikiem leków na chorobę lokomocyjną). Ponadto, nadaje się dla osób o zwiększonym poziomie cholesterolu, może być stosowany do leczenia przeziębiania, migreny i zapalenia jamy ustnej, polepsza krążenie krwi oraz przeciwdziała obrzękom. Co więcej, łagodzi także bóle miesiączkowe.

Jednak warto zwrócić uwagę, że osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego powinny go unikać – wrodzona ostrość imbiru potrafi bowiem wtedy negatywnie wpłynąć na zdrowie. Co więcej, nie nadaje się on również dla kobiet w ciąży i będących w okresie karmienia.

Stosowanie imbiru w kuchni

W sklepach przede wszystkim możemy zaopatrzyć się w tę roślinę pod postacią korzenia. Ale to nie jedyna dostępna postać tej rośliny. Na rynku osiągalny jest także imbir kandyzowany lub marynowany oraz w postaci proszku.

W kuchni roślinę tę wykorzystuje się do dań z owocami morza, wieprzowiny czy mięsa kaczki. Wersja zmielona nada smak pieczonym jabłkom bądź herbatnikom. Imbir świetnie też współgra z innymi przyprawami korzennymi, takimi jak np. gałka muszkatołowa. Z kolei jego świeże kawałki można dodawać do herbaty lub gorącej wody. Korzeń tej rośliny najlepiej przechowywać w lodówce, natomiast jego sproszkowaną wersję – w suchym miejscu, (dobrze zabezpieczoną, aby przyprawa nie zwietrzała).

Imbir jako preparat kosmetyczny

Imbir znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni – sprawdzi się także jako składnik produktów kosmetycznych. Olejek imbirowy dodawany jest np. do preparatów antycellulitowych. Z tego produktu roślinnego można też przygotować maseczkę na cerę trądzikową, ponieważ działa on antybakteryjnie. Ponadto, pozwala redukować przebarwienia – wymieszany z wodą tworzy papkę, którą następnie trzeba nałożyć na twarz i dokładnie spłukać po około 10 minutach.

Roślinę tę stosuje się również na włosy. Przykładowa maseczka może zawierać starty imbir, cytrynę i oliwę z oliwek. Niejednokrotnie roślina ta okazuje się także ważnym składnikiem wielu dostępnych na rynku balsamów, kremów czy toników do twarzy.

Podsumowując: imbir to wyjątkowa roślina, która znajduje zastosowanie zarówno podczas gotowania czy przy działaniach prozdrowotnych, jak i w pielęgnacji skóry lub włosów. Jest także dobrym lekiem na mdłości, zwiększa koncentrację oraz pozytywnie wpływa na układ krążenia i zatoki. Ma w sobie wiele cennych dla organizmów witamin i minerałów, a dodany do herbaty nadaje jej charakterystyczny, intensywny smak. Co ciekawe, imbiru można użyć też razem z kawą, dzięki czemu zniweluje jej szkodliwe właściwości. Warto wprowadzić ten produkt roślinny do swojej diety, jednak nigdy nie należy z nim przesadzać. Pamiętajmy bowiem, że to ostra przyprawa, która, stosowana w nadmiarze, zamiast pomóc, potrafi zwyczajnie nam zaszkodzić. Niemniej, imbir używany rozsądnie z pewnością korzystnie wpłynie na zdrowie oraz urodę.

Źródło: kreatywna.pl

Facebooktwittergoogle_plus

14 komentarzy

  1. Szufladopółka 14 sierpnia 2017 Odpowiedz
  2. iza 14 sierpnia 2017 Odpowiedz
  3. Mateusz 14 sierpnia 2017 Odpowiedz
  4. Natalia 15 sierpnia 2017 Odpowiedz
  5. Kosmetyczne eksperymenty 15 sierpnia 2017 Odpowiedz
  6. Paula 15 sierpnia 2017 Odpowiedz
  7. czerwonafilizanka 16 sierpnia 2017 Odpowiedz
  8. Ewa 16 sierpnia 2017 Odpowiedz
  9. Gosia 16 sierpnia 2017 Odpowiedz
  10. Weronika 17 sierpnia 2017 Odpowiedz
  11. Marek 17 sierpnia 2017 Odpowiedz
  12. Karol Kaszubowski 26 września 2017 Odpowiedz
  13. Satoko 16 października 2017 Odpowiedz
  14. medangelaa 28 kwietnia 2018 Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge