Imbir to roślina przyprawowa, po którą sięgamy coraz częściej – i co ciekawe, nie tylko w celach kulinarnych. Niegdyś uprawiana w Azji, dziś jest bez problemu dostępna w sklepach z artykułami spożywczymi, zarówno w postaci korzenia, jak i w sproszkowanej formie. A jakimi właściwościami może się pochwalić imbir? Oraz co trzeba zrobić, aby z nich skorzystać?
Na co pomaga imbir?
Imbir to dość specyficzna roślina: ma charakterystyczny, nieco gorzkawy smak oraz intensywny aromat. To bogate źródło witamin i minerałów, m.in. witaminy C czy tych z grupy B, kwasu foliowego, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i cynku.
Z całą pewnością imbir używany jest jako środek poprawiający pracę jelit czy eliminujący mdłości (często nawet staje się składnikiem leków na chorobę lokomocyjną). Ponadto, nadaje się dla osób o zwiększonym poziomie cholesterolu, może być stosowany do leczenia przeziębiania, migreny i zapalenia jamy ustnej, polepsza krążenie krwi oraz przeciwdziała obrzękom. Co więcej, łagodzi także bóle miesiączkowe.
Jednak warto zwrócić uwagę, że osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego powinny go unikać – wrodzona ostrość imbiru potrafi bowiem wtedy negatywnie wpłynąć na zdrowie. Co więcej, nie nadaje się on również dla kobiet w ciąży i będących w okresie karmienia.
Stosowanie imbiru w kuchni
W sklepach przede wszystkim możemy zaopatrzyć się w tę roślinę pod postacią korzenia. Ale to nie jedyna dostępna postać tej rośliny. Na rynku osiągalny jest także imbir kandyzowany lub marynowany oraz w postaci proszku.
W kuchni roślinę tę wykorzystuje się do dań z owocami morza, wieprzowiny czy mięsa kaczki. Wersja zmielona nada smak pieczonym jabłkom bądź herbatnikom. Imbir świetnie też współgra z innymi przyprawami korzennymi, takimi jak np. gałka muszkatołowa. Z kolei jego świeże kawałki można dodawać do herbaty lub gorącej wody. Korzeń tej rośliny najlepiej przechowywać w lodówce, natomiast jego sproszkowaną wersję – w suchym miejscu, (dobrze zabezpieczoną, aby przyprawa nie zwietrzała).
Imbir jako preparat kosmetyczny
Imbir znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni – sprawdzi się także jako składnik produktów kosmetycznych. Olejek imbirowy dodawany jest np. do preparatów antycellulitowych. Z tego produktu roślinnego można też przygotować maseczkę na cerę trądzikową, ponieważ działa on antybakteryjnie. Ponadto, pozwala redukować przebarwienia – wymieszany z wodą tworzy papkę, którą następnie trzeba nałożyć na twarz i dokładnie spłukać po około 10 minutach.
Roślinę tę stosuje się również na włosy. Przykładowa maseczka może zawierać starty imbir, cytrynę i oliwę z oliwek. Niejednokrotnie roślina ta okazuje się także ważnym składnikiem wielu dostępnych na rynku balsamów, kremów czy toników do twarzy.
Podsumowując: imbir to wyjątkowa roślina, która znajduje zastosowanie zarówno podczas gotowania czy przy działaniach prozdrowotnych, jak i w pielęgnacji skóry lub włosów. Jest także dobrym lekiem na mdłości, zwiększa koncentrację oraz pozytywnie wpływa na układ krążenia i zatoki. Ma w sobie wiele cennych dla organizmów witamin i minerałów, a dodany do herbaty nadaje jej charakterystyczny, intensywny smak. Co ciekawe, imbiru można użyć też razem z kawą, dzięki czemu zniweluje jej szkodliwe właściwości. Warto wprowadzić ten produkt roślinny do swojej diety, jednak nigdy nie należy z nim przesadzać. Pamiętajmy bowiem, że to ostra przyprawa, która, stosowana w nadmiarze, zamiast pomóc, potrafi zwyczajnie nam zaszkodzić. Niemniej, imbir używany rozsądnie z pewnością korzystnie wpłynie na zdrowie oraz urodę.
Źródło: kreatywna.pl
Hmmm, mi właśnie w ciąży był polecany na mdłości. Kawałek wkrojony do herbaty, a nawet napar z samego imbiru czyniły cuda przy tych niezbyt przyjemnych dolegliwościach.
Rozumiem, że jest ostry i może wcinanie marynowanego imbiru prosto ze słoiczka nie jest w ciąży wskazane, ale gdyby nie te napary w niektóre dni zwyczajnie nie mogłabym funkcjonować…
/Pozdrawiam,
Szufladopółka
Szufladopółka ostatnio opublikował…Konkurs! Literacki weekend w Hotelu pod Lwem – wygraj nocleg podczas Festiwalu Wielorzecze
IMBIR do herbaty mniam
Gratuluje świetnego bloga.
Uwielbiam napój imbirowy wg przepisy Klaudyny Hebdy 🙂
Imbir na zimę do herbaty w sam raz
Zainteresowałaś mnie kosmetycznym zastosowaniem, lubię takie naturalne, tanie kosmetyki. Od siebie polecam olej kokosowy 🙂
kawa imbirowa – brzmi ciekawie:)
czerwonafilizanka ostatnio opublikował…Niesamowita historia! Sama słodycz i w dodatku słodziaki mają 0 kalorii
O leczniczych właściwościach imbiru słyszałam, nie wiedziałam natomiast, że jest świetny w eliminacji mdłości. Osobiście bardzo lubię imbir z herbatą, szczególnie zimą 🙂
Teściowa kiedyś miała faze imbirową osobiscie lubie do herbaty i innych napoi
Jak dla mnie obowiązkowo do herbatki w chłodniejsze dni 🙂 W kuchni raczej symbolicznie wraz z cynamonem, którego uwielbiam. Pozdrawiam serdecznie
Świerzy imbir jest super dodatkiem do win. Ja osobiście stosuję go głównie do wermuta i miodów pitnych.
Moja mama bardzo często wykorzystuje imbir do herbaty. Ja osobiście poleciłbym czosnek w różnego rodzaju problemach z odpornością czy infekcjami gardłowymi. Wiem że zapach niestety dla innych osób nie jest zbyt przyjemny, ale jeśli posiekamy sobie go drobno na kanapkę wieczorem to myślę że na następny dzień już nie będziemy straszyli oddechem. Także jeden ząbek drobno posiekany, oczywiście nie codziennie ale 2 czy 3 razy w tygodniu będzie w sam raz.
ja lubię dodawać imbir do herbaty bo nie tylko nadaje jej smak, co skutecznie rozgrzewa i wzmacnia odporność.
Nie lubię smaku imbiru, lecz gdy jestem przeziębiona od razu po niego sięgam, no i polecam moim pacjenteczkom na mdłości?
Uwielbiam Imbirowa mieszanke z miodem i cytryna <3
Bardzo ciekawe. Ja ostatnio, chodząc z przewodnikiem po dżungli na Borneo, dowiedziałam się, że miejscowa ludność sok z imbiru stosuje jako szampon do włosów.