Zioła na zaparcia

Zioła na zaparciaZaparcia to sygnał, że w naszym układzie pokarmowym i wydalniczym nie wszystko działa jak należy. Wiążą się one z dyskomfortem i dotykają dzieci, dorosłych oraz osoby starsze. Zaparcia mogą być wywołane przez siedzący tryb życia, śmieciowe jedzenie i brak aktywności fizycznej. Warto w takim wypadku sięgnąć po zioła, a najlepiej włączyć je do swojej stałej diety. Większość z nich ma bardzo dobry wpływ na układ pokarmowy za sprawą swojego działania regulującego i usprawniającego. Sprawdź, które substancje naturalne przyniosą Ci ukojenie i rozwiążą problem zaparć na długi czas.

Czym jest zaparcie?

Gdy treść jelitowa zbyt długo zalega w okolicy przewodu pokarmowego, zazwyczaj w okolicy jelita grubego, mowa o zaparciu. Podobnie jest, gdy pojawiają się problemy z wydaleniem stolca z końcowego odcinka przewodu pokarmowego, czyli z odbytnicy. Długo zalegająca w przewodzie pokarmowym treść zagęszcza się, przez co stolec zmniejsza swoją objętość, twardnieje i staje się bardziej zbity. Taki stolec wydalany jest zwykle raz na kilka dni, co sprowokowane jest odpowiednimi środkami. Należy mieć świadomość, że powinno się poszukiwać przyczyn zaparć (np. dieta zbyt uboga w błonnik) i spróbować je wyeliminować, zamiast przewlekle stosować nawet najlepiej dobrane zioła. Poniżej omówiono kilka takich roślinnych pomocy doraźnych, przydatnych w przypadku zaparć.

Lnica pospolita

Jednym z najskuteczniejszych ziół w walce z zaparciami jest zioło lnicy pospolitej, często stosowane w leczeniu różnego rodzaju zaburzeń czynności jelit oraz dróg żółciowych. Zawiera ono flawonoidy, alkaloidy, kwasy organiczne, fitosterole oraz sole mineralne. Lnica pospolita wykazuje działanie łagodnie przeczyszczające, przez co nawiązuje synergizm z antrazwiązkami takimi jak korzeń rzewienia, liść senesu czy kora kruszyny.

Jabłoń dzika

W zaparciach stosuje się również liście dzikiej jabłoni, a dokładnie przygotowane z nich wyciągi wodne. Zawierają one garbniki, glikozydy fenolowe, fenolokwasy, leukoantocyjanidyny, kwercetynę, rutynę, florydzynę oraz naryngeninę. Wpływają one nie tylko na zaparcia, ale także na cały układ pokarmowy.

Liście jabłoni wykazują działanie ściągające, przeciwzapalne, przeciwwysiękowe oraz hamują krwawienia. Co ważne, wpływają one na aktywność moczopędną, przeciwobrzękową, antybakteryjną i przyspieszają gojenie się ran czy owrzodzeń nie tylko na skórze, ale i błonach śluzowych. Wiele osób doceni działanie przeciwrodnikowe i odtruwające tej rośliny.

Warto również zwrócić uwagę na korzyści płynące z codziennego jedzenia jabłek. Dwa lub trzy owoce na czczo rano oraz wieczorem regenerują oraz rewitalizują mikroflorę bakteryjną przewodu pokarmowego. Zawierają one pektyny, które w połączeniu z kwasami organicznymi działają przeciwzapalnie na błonę śluzową żołądka i jelit, a także uruchamiają procesy przeciwgnilne w jelitach. Bardzo skutecznym połączeniem nawet w przypadku uporczywych zaparć jest połączenie startych jabłek z naparem z liści jabłoni.

Bluszczyk kurdybanka

Kolejnym skutecznym środkiem w przypadku zaparć jest ziele bluszczyku kurdybanka. Zawiera ono olejek eteryczny, triterpeny i seskwiterpeny, garbniki, flawonoidy, kwasy fenolowe, gorycze i glikozydy saponinowe. Poza skutecznością w walce z zaparciami wykazuje on działanie odtruwające, przeciwwysiękowe, ściągające, mukokinetyczne, przeciwzapalne, odkażające, antyhepatotoksycznie, przeciwszkorubutowo, a także moczopędne i ziółciopędne. Co więcej, ziele bluszczyku kurdybanka może być pomocne także w przypadku boreliozy i działa ochronnie na płód.

Artykuł powstał we współpracy z czasopismem Naturoterapia w praktyce.

Facebooktwitter

3 komentarze

  1. Kasia ChicByKate 8 kwietnia 2019 Odpowiedz
  2. sunspot 11 kwietnia 2019 Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *