Miód na przeziębienie. Doradzamy, który wybrać!

Miód na przeziębienieSezon wiosenny i jesienny to wyjątkowy czas, w którym każdy z nas stara się zadbać o odporność. Można to w łatwy i przyjemny sposób zrobić za pomocą smacznych i naturalnych produktów takich, jak miód prosto od pszczelarza. Wystarczy włączyć miód do swojej diety i regularnie po niego sięgać, aby zauważyć wzmocnienie odporności. Jaki rodzaj miodu najskuteczniej pomaga walczyć z przeziębieniami? Po jaki miód sięgnąć, aby uniknąć zachorowań w przyszłości? Wybór odpowiedniej odmiany miodu to nie taka prosta sprawa, dlatego dzisiaj podpowiem, na jaki miód postawić, aby raz na zawsze pożegnać się z infekcjami!

Przeziębienie – wygraj z katarem naturalnie!

Produktów, które mają działanie podobne do sztucznie syntezowanych antybiotyków a jednak nie sieją spustoszenia w układzie pokarmowym człowieka jest na rynku bardzo dużo. Domowe sposoby walki z infekcjami z wykorzystaniem czosnku, cebuli czy innych naturalnych antybiotyków stały się ponownie powszechnie popularne za sprawą ostatniej walki z pandemią COVID-19. Dlaczego warto szukać naturalnych sposobów na walkę z przeziębieniem i grypą?

– są łatwo dostępne – większość produktów tego typu mamy w domu lub w szybki sposób możemy mieć,

– wpływają nie tylko na odporność, ale mają pozytywny wpływ na ogólne funkcjonowanie organizmu,

– nie wymagają stosowania osłonek – tak, jak przy antybiotykach; nie niszczą flory bakteryjnej,

– naturalne kuracje mogą być naprawdę smaczne i na stałe znaleźć się w menu pacjenta, nawet po wyzdrowieniu.

Jednym z liderów wśród produktów pomagających w walce z uporczywym kaszlem lub katarem jest miód pszczeli. Przyjrzyjmy się bliżej temu, jaki miód wybrać i w jaki sposób go używać, aby maksymalnie wykorzystać jego walory.

Dlaczego miód?

Naturalny miód pszczeli – pod warunkiem, że jest to faktycznie produkt pochodzenia pszczelego, bez obcych domieszek i pochodzący z pewnego źródła – to potężna broń wymierzona we wszelkiego rodzaju bakterie i wirusy. Miód ma działanie antybiotyczne i przeciwwirusowe, działa przeciwzapalnie i oczyszcza organizm z toksyn. Dzięki zawartości substancji biologicznie czynnych miód to także cenne źródło witamin i minerałów, enzymów i związków polifenolowych. Jest też po prostu pyszny! Można mieszać go z innymi produktami naturalnymi wspierającymi odporność – m.in. cytryną, imbirem czy kurkumą.

Najpopularniejsze gatunki miodu wykorzystywane w przeziębieniach

Miód lipowy

Miód na przeziębienie? Praktycznie każdy – pszczelarz i nie-pszczelarz, mieszkający na wsi czy w mieście – poleci miód lipowy. To najpopularniejszy w Polsce gatunek miodu, który od setek lat jest stosowany w leczeniu i profilaktyce przeziębień. Wykazuje właściwości działanie przeciwzapalne i wykrztuśne a także napotne i przeciwgorączkowe. Doskonale sprawdzi się w duecie z herbatą i cytryną lub z naparem z kwiatu lipy o podobnym działaniu. Ostry, wręcz piekący smak miodu lipowego sprawia, że nawet silne infekcje gardła od razu stają się bardziej znośne.

Miód gryczany

Jest to gatunek o największych właściwościach antybakteryjnych spośród wszystkich gatunków miodu. Ceniony nie tylko ze względu na wyjątkowe walory smakowe, ale też na skuteczne działanie wykrztuśne – pomaga w walce z uporczywym, suchym kaszlem.

Miód malinowy

Polecany na przeziębienia gatunek o bardzo ciekawym smaku, kojarzącym się z kwiatami malin. Ma zwykle kremową konsystencję i jasny, herbaciany kolor. Miód malinowy ma działanie rozgrzewające i świetnie pomoże w walce z infekcjami gardła i zbijaniu gorączki – najlepiej pasuje w duecie z sokiem malinowym.

Miód spadziowy

Wyjątkowo mocny aromat i smak miodu spadziowego – zupełnie inny niż miodów nektarowych – świetnie sprawdza się w infekcjach górnych dróg oddechowych. Miody spadziowe charakteryzuje niezwykle wysoka zawartość białek, aminokwasów i enzymów oraz witamin – może być ich nawet kilkakrotnie więcej niż w miodach nektarowych. Szczególnie polecany w leczeniu przeziębień jest miód ze spadzi jodłowej o właściwościach wykrztuśnych i przeciwbakteryjnych.

Miód nawłociowy

To mało rozpowszechniony gatunek miodu, podbierany często jako ostatni w pasiekach przed jesiennym przygotowywaniem rodzin do kolejnego sezonu pszczelego. Występuje w niewielkich ilościach, ale jest niezwykle cenny – ma działanie antyseptyczne i stosowany regularnie skutecznie wzmacnia organizm.

Jak korzystać mądrze korzystać z miodu?

Kuracje z dodatkiem miodu to sprawdzony sposób zarówno na szybsze pokonanie infekcji, jak i uniknięcie zachorowań w przyszłości. Jak jeść miód, aby nie stracić jego cennych właściwości w trakcie przygotowywania posiłku?

Miód przy przeziębieniach

Leczenie przeziębień kojarzy nam się z wygrzewaniem się pod kocem i gorącymi napojami. To trochę kłóci się z zasadami stosowania miodu – należy dodawać go do napojów, których temperatura nie przekracza 40⁰C, ponieważ w wyższych temperaturach miód traci swoje właściwości. W leczeniu przeziębień najlepszym rozwiązaniem będzie stosowanie miodu bezpośrednio na łyżce – najlepiej 3 razy w ciągu dnia w ilościach dostosowanych do wieku chorego.

Miód w profilaktyce – wzmocnienie odporności

Miód jest skuteczną bronią w walce z kaszlem i katarem tylko wtedy, gdy jest stosowany regularnie. Profilaktycznie można stosować miód, dodając go m.in. do jogurtów, sosów sałatkowych czy przestudzonych napojów. Miód, który oprócz wzmacniania organizmu ma także wiele innych, cennych właściwości zdrowotnych, warto włączyć do codziennej diety, wypracowując sobie np. wieczorny lub poranny rytuał – wypijanie szklanki wody z miodem. Kuracje miodem można przeprowadzać ciągle, w przeciwieństwie do np. kuracji pyłkiem pszczelim, która trwa 1-3 miesiące a po zakończeniu kuracji konieczna jest przerwa. Sprawdzony miód to całkowicie bezpieczny produkt, który można włączyć nawet do diety dzieci, osób starszych czy tych z poważnymi chorobami.

Bibliografia:

Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Apiterapia. Leczenie miodem i produktami pszczelimi, Wydawnictwo SBM, 2020.

Artykuł przygotowało Centrum Pszczelarskie Łukasiewicz, sklep pszczelarski zajmujący się sprzedażą sprzętu, akcesoriów i wyrobów pszczelarskich
Facebooktwitter

Komentarze

  1. Blog Ozonee 28 lutego 2023 Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.