Miód manuka – właściwości, zastosowanie i wpływ na organizm

Miód ManukaFoto: youtube.com (kadr z filmu)

Miód manuka to unikalny produkt pochodzący z Nowej Zelandii. Jego prozdrowotne właściwości sprawiły, że miód ten bywa traktowany jak produkt leczniczy, a także doczekał się określenia „płynne złoto”.

Miód jako lek

Sekretnym składnikiem przesądzającym o cudownych właściwościach jakie cechuje miód manuka jest methylglyoxal. Methylglyoxal naturalnie występuje w wielu produktach spożywczych, takich jak kawa czy pieczywo, jednak jego stężenie w miodzie manuka jest zdecydowanie najwyższe i to on przesądza o jego wyjątkowych właściwościach antybakteryjnych.

Działanie antybakteryjne oraz wyjątkowa zdolność do powstrzymywania rozwoju drobnoustrojów sprawia, że miód manuka może z powodzeniem być uznany za produkt leczniczy. Miód manuka jest wsparciem w walce z takimi bakteriami jak gronkowce czy paciorkowce, które przyczyniają się do rozwoju takich chorób jak zapalenie zatok czy zapalenie błony śluzowej nosa.

Leczenie wrzodów i egzemy

Dobroczynny wpływ miodu manuka jest szczególnie widoczny w przypadku dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Produkt ten nie tylko przyczynia się do regulacji flory bakteryjnej jelit, lecz także okazuje się być pomocny w przypadkach leczenia wrzodów żołądka i dwunastnicy. Miód manuka jest także stosowany w dolegliwościach związanych z zespołem jelita drażliwego. Dodatkowo zawartość w miodzie choliny pobudza wydzielanie żółci oraz działa ochronnie na wątrobę.

Nieocenione jest działanie miodu manuka na naszą skórkę. Miód ten nie tylko poprawia ogólny wygląd skóry lecz także jest wsparciem w leczeniu trądziku. Dodatkowo, dobroczynne działanie miodu przyspiesza gojenie takich zmian skórnych jak rany czy odleżyny.

Pomoc dla serca

Sole mineralne zawarte w miodzie manuka wpływają bardzo korzystnie na procesy zachodzące w obrębie układu krwionośnego. Ponadto, zawarta w miodzie acetylocholina pozwala na obniżenie ciśnienia oraz poprawę krążenia. Oprócz stymulacji i odżywienia mięśnia sercowego jony metali zawarte w miodzie wspierają produkcję czerwonych krwinek oraz hemoglobiny. Dzięki temu, że żelazo zawarte w miodzie jest wysoko przyswajalne, miód ten pomaga także w łagodzeniu stanów niedokrwistości oraz anemii.

Kosmetyczne działania miodu

Miód manuka może być stosowany nie tylko jako produkt spożywczy, lecz także jako środek kosmetyczny. Miód stosowany zewnętrznie skutecznie nawilża, odżywia oraz regeneruje skórę. Widoczna poprawa elastyczności sprawia, że miód manuka jest składnikiem kremów oraz płynów do mycia ciała. Jego dobroczynne działanie jest także wykorzystywane w maseczkach i okładach na twarz.

Odpowiedni dla dzieci oraz dorosłych

Miód manuka to produkt w 100% naturalny, co sprawia, że mogą go spożywać kobiety w ciąży a także dzieci powyżej 1 roku życia. Nie istnieją sprecyzowane granice dotyczące dziennego spożycia miodu manuka. Zaleca się nieprzekraczanie 2-3 łyżek dziennie na czczo przed posiłkiem. Ograniczenia te nie są spowodowane skutkami ubocznymi związanymi ze stosowaniem miodu, lecz jego kalorycznością, która jest dość wysoka i nie odbiega tym samym od innych rodzajów miodu.

Artykuł powstał we współpracy z izielnik.pl
Facebooktwitter

2 komentarze

  1. Zbygniew 18 października 2018 Odpowiedz
  2. Natasza 20 października 2019 Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.