Jakie są najlepsze witaminy dla oczu na niewyraźne widzenie?

witaminy dla oczuChcesz wiedzieć, jakie są najlepsze witaminy oczu w przypadku postrzegania niewyraźnego obrazu? Zestaw składników odżywczych może pomóc w leczeniu takich problemów lub zapobiec ich wystąpieniu, a jest dobrodziejstwem dla nas wszystkich. Witaminy są ważne, aby pomóc i odżywiać swój stan oczu, a nawet innych chorób. Chcesz wiedzieć, co te witaminy mogą zrobić?

Co powoduje nieostre widzenie?

Niewyraźne widzenie jest często traktowane jako nieistotny problem z oczami, który po jakimś czasie zniknie. Jest to prawda w wielu przypadkach, jednak niewyraźne widzenie może być spowodowane wieloma godnymi uwagi przyczynami, które mogą prowadzić do poważnej choroby wzroku. Dlatego też, kiedy tylko pojawi się u ciebie niewyraźne widzenie, nie zapomnij zbadać przyczyny tego zjawiska. To może pomóc Ci przynieść ulgę w sprawie wszelkich postępujących problemów, gdy okaże się być pomocne w wyborze właściwego leczenia.

Czy witaminy dla oczu poprawiają wzrok?

Tak! Istnieją różne rodzaje witamin dla oczu, które pomagają poprawić jakość widzenia poprzez wspieranie korzyści odżywczych. Te witaminy pomagają utrzymać dobre zdrowie oczu i wizję, a także zapobiegają poważnym schorzeniom oczu. Witaminy nie tylko korygują nieostre widzenie, ale spowalniają proces wielu poważnych chorób oczu, takich jak zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem, jaskra i zaćma. Jednak zanim pójdziesz do przodu i weźmiesz wiele dawek witamin, zapytaj o to optometrystę. Udaj się do lokalnego salonu optycznego i opowiedz o stanie, którego doświadczasz w swoich oczach. Optometrysta będzie w stanie poprowadzić Cię z odpowiednią dawką witamin.

Witamina A

Witamina A należy do grupy antyoksydantów, które oferują duże wsparcie dla naszych oczu. Witamina A utrzymuje przedpole naszych oczu i błony śluzowe, chroniąc od obcych cząstek, takich jak bakterie i wirusy. Pomaga zwalczać wszelkiego rodzaju infekcje oczu poprzez ochronę rogówki oka. Rogówka pozostaje bezpieczna od zewnętrznych ekspozycji, a tym samym wizja pozostaje dokładna i wyraźna. Witamina A pomaga również w smarowaniu obszarów oczu dla lepszego ruchu. W wielu przypadkach witamina A stosowana z innymi witaminami antyoksydacyjnymi pomaga zmniejszyć wzrost zwyrodnienia plamki żółtej.

Możesz użyć witaminy A do walki z wszelkiego rodzaju infekcjami oczu i innymi poważnymi chorobami oczu, ponieważ pomaga ona znacznie zmniejszyć ich skutki. Niedobór witaminy A może również powodować pewne problemy z oczami, takie jak ślepota nocna (tzw. kurza ślepota) i zespół suchego oka. Dlatego też regularne spożywanie tej witaminy jest niezbędne dla każdej osoby z dobrym lub złym stanem oczu.

Źródło witaminy A: marchew, słodki ziemniak, czerwona papryka, szpinak, wątróbka z kurczaka, mleko pełne i wątroba wołowa.

Witamina C

Witamina C to kolejny potężny antyoksydant dla oczu występujący głównie w warzywach i owocach cytrusowych. Jedna z głównych cech witaminy C polega na utrzymaniu tkanki łącznej, która obejmuje również kolagen znajdujący się w rogówce. Jeśli kolagen w rogówce ulega uszkodzeniu po niewielkim urazie lub małej infekcji, udaje się skutecznie leczyć. Jednak w tym procesie, może dać niewyraźne widzenie i bolesne doświadczenie w oku.

Witamina C pomaga również przeciwko uszkodzeniom oksydacyjnym. Uszkodzenia oksydacyjne to poważny problem, który często prowadzi do zaćmy. Ten rodzaj uszkodzenia rozwija się wokół krawędzi soczewki w oku. Mówi się, że spożycie witaminy C doprowadziło do 40% spadku progresji zaćmy.

Niedobór witaminy C prowadzi do choroby zwanej szkorbutem. Jest to choroba, która powoduje osłabienie mięśni, utratę zębów i krwawienie dziąseł, zmęczenie i wyczerpanie.

Źródło witaminy C

Najlepsze jedzenie z dużą ilością witaminy C obejmuje dużo owoców cytrusowych, takich jak grejpfrut, cytryna, pomarańcza, kiwi, papaja i truskawka. Warzywa z witaminą C to kalafior, brokuły, czerwona papryka chili i kiełki brukselki.

Witamina E

Witamina E to również potężna dawka antyoksydantów. Alfa-tokoferol z witaminy E jest znany ze zwalczania wolnych rodników w organizmie. Te wolne rodniki, choć potrzebne organizmowi, to w nadmiarze nie są tak wspaniałe dla naszego organizmu, ponieważ uszkadzają białka w oczach. Jeśli te wolne rodniki są skuteczne w niszczeniu białka, rozwijamy mętny obszar w oku zwany kataraktą. Witamina E pomaga zwalczać kataraktę, jeśli jest przyjmowana w żywności lub jako suplement.

Witamina E pomaga zabezpieczyć błony komórkowe, nie tylko w oczach, ale w całym organizmie przed wolnymi rodnikami. Wolne rodniki to niestabilne zestawy cząsteczek, które dostają się do organizmu, aby uszkodzić komórki. Jest to najczęściej wynik szkodliwego lub zanieczyszczonego powietrza (styczność z paleniem nikotyny lub spalaniem czegoś).

Niedobór witaminy E może prowadzić do osłabienia komórek receptorów światła w siatkówce i innych komórkach oka. Jeśli niedobór jest ogromny, to taki stan może z czasem prowadzić do utraty wzroku, a układy odpornościowe słabną.

Według najnowszych badań Harvardu, witamina E w połączeniu z witaminą C, beta karotenem i cynkiem oferują zmniejszenie skutków i rozwoju zaawansowanego zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem. Sama w sobie nie będzie w stanie stworzyć znaczącej ilości zmian przeciwko AMD i zaćmie, ale w połączeniu z innymi jest potężna.

Źródło witaminy E

Witamina E obejmuje wiele orzechów, takich jak orzechy ziemne, orzechy laskowe, a także olejów roślinnych znajdujących się w takich roślinach jak kukurydza, soja, kiełki pszenicy i słonecznika. Inne jedzenie obejmuje masło orzechowe, buraki, szpinak, czerwona papryka, szparagi, awokado i mango.

Witamina B

Istnieje 8 kompletnych witamin B dla lepszego samopoczucia naszego ciała i oczu. Jednak trzy witaminy bardzo pomagają we wspieraniu i utrzymaniu dobrego zdrowia oczu. Niezwykłym rodzajem witaminy B są kwas foliowy (czyli witamina B9), witamina B6 i witamina B12.

W jednym z ostatnich badań przeprowadzonych przez Harvard udowodniono, że połączenie witaminy B6, witaminy B12 i witaminy B9 pomaga zmniejszyć ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem u mężczyzn i kobiet. Wykazano również 34% mniejsze ryzyko wystąpienia jakiegokolwiek rodzaju AMD i 41% AMD związanego z widzeniem.

Niedobór witaminy B12 prowadzi do niewyraźnego widzenia. Uszkodzenie powoduje problemy z układem nerwowym, które w konsekwencji wpływają na wzrok. Niedobór witaminy B9 jest spowodowany alkoholizmem lub ciążą, co prowadzi do nieregularnego bicia serca, zmęczenia i wyczerpania, wypadania włosów i bladości skóry.

Źródła witaminy B6, witaminy B12 i witaminy B9

Najlepsze artykuły spożywcze takie jak tuńczyk, wątroba wołowa, łosoś, ciecierzyca, drób, banany, zielenina liściasta, pomarańcze, papaja, fasola, orzeszki ziemne, świeże owoce, pełne ziarno, jaja i wiele innych owoców morza.

Luteina i zeaksantyna

Luteina i zeaksantyna to jedne z potężnych karotenoidów, czyli pigmentów produkowanych przez rośliny. Te karotenoidy oferują kolor do warzyw i owoców. Te przeciwutleniacze są bardzo owocne dla naszego ciała i zdrowia; zawierają różne właściwości prozdrowotne w nich, co poprawia nasze oczy i ciało.

Luteina i zeaksantyna znajdują się w bardzo wysokim stężeniu w części ludzkiego oka zwanej plamką. Plamka jest obecna w centralnym obszarze siatkówki. Funkcjonuje jako centrum siatkówki w oczach, dając nam możliwość osiągnięcia widzenia 20/20 i ulepszonego widzenia kolorów. Luteina i zeaksantyna nadają plamce żółtą barwę w oku.

Podobnie jak inne witaminy, te karotenoidy funkcjonują w celu ochrony naszych oczu i ciała przed wolnymi rodnikami. Powiedziano również, że luteina i zeaksantyna pomagają również blokować szkodliwe promienie niebieskiego światła. Niebieskie promienie świetlne są emitowane z naszego ekranu cyfrowego, słońca i światła LED, co ostatecznie powoduje zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem. Dlatego pigment pomaga zabezpieczyć siatkówkę, zanim przeniknie do niej i spowoduje poważne problemy ze wzrokiem.

Nawet najnowsze badanie przeprowadzone na Harvardzie dowiodło, że pigment znany z nadawania koloru artykułom spożywczym jest znany z zapobiegania poważnym dolegliwościom wzroku, takim jak zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem. Badania wykazały, że ludzie, którzy spożywają wysokie poziomy dwóch karotenoidów znanych jako luteina i zeaksantyna mieli 40% niższe ryzyko w rozwoju związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej. Niedobór luteiny i zeaksantyny prowadzi do niskiej gęstości pigmentu i wyższego ryzyka zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem.

Źródła Luteiny i zeaksantyny

Najlepsze naturalne artykuły spożywcze będące źródłem luteiny i zeaksantyny są warzywa liściaste, takie jak szpinak, fasola, lub inne zielone lub żółte pigmentowane artykuły spożywcze. Artykuły spożywcze, takie jak marchew, jarmuż, brokuły i słodki ziemniak, wydają się być na liście istotnych artykułów spożywczych, które przyniosły zmianę. Niewegetariańskie źródła żywności, które pomagają w zwiększeniu luteiny i zeaksantyny to żółtka jaj.

Podsumowanie

Omówiono powyżej najlepsze dla oczu witaminy i inne naturalne substancje zapobiegające nieostremu widzeniu. Jeśli doświadczasz jakiegokolwiek rodzaju nieostrego widzenia, po pierwsze udaj się do lokalnego optometrysty i wykonaj badanie oczu. Z pomocą wyników, poznasz przyczynę niewyraźnego widzenia, a następnie biorąc odpowiedni zestaw witamin zwiększysz szanse na poprawę ostrości widzenia. Jest wysoce zalecane, aby nie brać bez namysłu losową witaminę bez wyraźnego rozpoznania stanu swojego oka.

Powyższy artykuł powstał przy współpracy z serwisem https://heroes-diet.pl/

Facebooktwitter

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.