Sól. Twoja droga do zdrowia – David Brownstein

Sól Twoja droga do zdrowiaLekarz medycyny David Brownstein jest autorem książki „Sól. Twoja droga do zdrowia” – to drugie wydanie z 2010 roku (w Polsce tłumaczenie pojawiło się w 2019 roku).

Mimo blisko 160 stron, książkę można nazwać błyskawiczną lekturą, bo na niedużych stronach zastosowano tak zwany podwójny odstęp – linie tekstu są niezwykle rozstrzelone, co sprawia wrażenie marnowania lasów na zbędne kartki papieru, ale to chyba jedyna wada tej pozycji o zdrowiu i chorobach.

Przesłaniem autora jest przedstawienie głównej różnicy między rafinowaną solą (oczyszczony chlorek sodu z dodatkami w postaci chemicznych przeciwzbrylaczy) a solą nieoczyszczoną, zawierającą prócz głównego składnika także makro i mikroelementy (blisko 80 pierwiastków).

W przypadku soli rafinowanej mity na temat jej szkodliwości są w większości prawdziwe – dodawana przemysłowo do wszelakich potraw przetworzonych znajduje się w organizmach wielu ludzi w nadmiarze, co bez wsparcia pozostałych pierwiastków śladowych prowadzi do zaburzeń zdrowotnych. Choć w przypadku nadciśnienia dzięki przejściu na dietę z małą zawartością soli uzyskujemy ledwie zauważalny spadek wyników pomiarów, przy jednoczesnym zwykle pogorszeniu stanu zdrowia potwierdzanym pomiarami krwi (niedobór sodu). Od unikania jakiejkolwiek soli kuchennej zdecydowanie lepsze jest spożywanie produktów z dodatkiem soli nierafinowanej.

Co ciekawe, prawie nikt w badaniach eksperymentalnych nad wpływem soli w diecie człowieka nie używa zdrowej soli nierafinowanej, stąd wiele mitów wciąż trzyma się mocno ze szkodą dla osób cierpiących na przewlekłe choroby.

W przedmowie napisanej przez Jerzego Ziębę podano uzasadnienie, aby preferowaną w książce sól celtycką pozyskiwaną z współczesnej wody morskiej zastąpić solą z Kłodawy – również nierafinowaną, której złoża powstały 250 milionów lat temu. Morska woda była wtedy wolna od przemysłowych zanieczyszczeń, mikroplastiku i bez śladów napromieniowania radioaktywnego z Fukishimy. I ja jestem tego zdania, nasza lokalna sól nierafinowana jest dostępna w przystępnej cenie, a posiada szeroki zestaw mikroelementów, kluczowych dla zdrowia człowieka.

Sól nierafinowana będąca pozostałością po odparowaniu wody morskiej posiada wiele niezbędnych dla zdrowia składników jak choćby magnez czy potas oraz liczne mikroelementy przydatne między innymi do ułatwienia procesu usuwania toksyn z organizmu czy regulacji ciśnienia krwi.

W książce podano wiele uzasadnień naukowych (jak i obserwacji poszczególnych pacjentów autora) dla istotnej roli spożywania soli nierafinowanej w przypadku wielu schorzeń przewlekłych – to główny argument za kupnem tej książki dla ludzi, którzy się zastanawiają czy warto ją przeczytać (sprawdź jej cenę w porównywarce).

Jest też rozdział o niezbędnej roli spożywania dobrej jakościowo wody w życiu człowieka, który sam w około 70% z niej się składa (o czym więcej w książce Fereydoona Batmanghelidja „Twoje ciało domaga się wody”).

Facebooktwitter

4 komentarze

  1. Aneta 4 sierpnia 2020 Odpowiedz
  2. Grzegorz 17 maja 2021 Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.