Ksylitol – lepszy cukier?!

Ksylitol - cukier z brzozyW ostatnim czasie wielką furorę wśród cukrów robi ksylitol. Czy to naprawdę lepszy cukier od innych, a wręcz najlepszy z nich? Naprawdę! W związku z tym poznajmy jego właściwości.

Cukry jako substancje dodające energii

Żyjemy za sprawą tego, że nieustannie zachodzą w nas różnego rodzaju procesy. Zaliczają się do nich między innymi oddychanie, krążenie, wrażliwość, wydzielanie, odżywianie, wydalanie, czy ruch. Składają się one na metabolizm, czyli przemianę materii (katabolizm) i energii (anabolizm). Aby reakcje kataboliczne i anaboliczne zachodziły w sposób prawidłowy, potrzeba po pierwsze wytwarzania pewnych substancji przez organizm, a po drugie dostarczania ich organizmowi chociażby w pożywieniu. Wśród substancji tych znajdują się między innymi cukry, które dodają energii w przemianach metabolicznych. Cukry, zwane też węglowodanami lub sacharydami, stanowią organiczne związki chemiczne zbudowane z takich pierwiastków jak węgiel, wodór i tlen. Wyróżnia się cukry proste – monosacharydy, cukry złożone z dwóch cukrów prostych – disacharydy, cukry złożone – polisacharydy.

Glukoza, sacharoza, laktoza, fruktoza, czyli rodzaje cukrów

Wśród głównych rodzajów cukrów, które spożywamy wylicza się: glukozę, sacharozę, laktozę oraz fruktozę. Glukoza to cukier występujący w wielu produktach spożywczych – wchłania się on najlepiej, stanowi największe źródło energii, a poza tym nawet jeśli spożywa się inny rodzaj cukru niż glukozę, to pozostałe cukry przekształcają się ostatecznie w organizmie w glukozę. Sacharoza to cukier występujący jako pospolity cukier biały do słodzenia – posiada bardzo wiele kalorii. Laktoza to cukier występujący w mleku – nie wszystkie osoby go tolerują. Fruktoza to cukier występujący w kwiatach, owocach, miodzie i spermie – fruktozę stosuje się jako nieco zdrowszy zamiennik sacharozy (co wcale nie musi być prawdą, jeśli przyjąć postać rafinowaną za wzorzec). Oprócz wyżej wymienionych cukrów występuje również coraz bardziej popularny i promowany ksylitol.

Cukier brzozowy zwany ksylitolem

Ksylitol nazywa się inaczej cukrem brzozowym. Wszystko przez to, że pozyskuje się go z kory drzew, aczkolwiek nie tylko, bo również między innymi z kukurydzy. Pod względem chemicznym ksylitol to nie tyle cukier, ile alkohol cukrowy o niesamowicie słodkim smaku (oczywiście nie posiada właściwości upajających, jak akcyzowe alkohole w płynie). Posiada on o wiele mniejszy indeks glikemiczny niż glukoza, sacharoza, laktoza i fruktoza, a także mniej kalorii niż one. Oprócz tego słynie ze swoich właściwości bakteriobójczych, grzybobójczych i mineralizujących za sprawą lepszego przyswajania wapnia w organizmie, gdy występuje w nim jednocześnie ksylitol. Oczywiście we wszystkim należy zachować umiar, nawet przy spożyciu ksylitolu!

Wyższość ksylitolu nad innymi rodzajami cukrów

W naszym organizmie gruczoł trzustki wydziela hormon insuliny, która pomaga w rozkładzie i wchłanianiu cukrów. Co prawda cukry pomagają wytwarzać energię, ale gdy występuje ich za wiele, to szkodzą (a niestety taką mamy współczesną dietę – z nadmiarem węglowodanów). Powodują cukrzycę, a także niesamowite tycie ze względu na wielką ilość kalorii. W związku z tym najlepiej stosować ksylitol – najdroższy, ale jednocześnie najzdrowszy rodzaj cukru, a przy tym naprawdę bardzo, bardzo słodki.

Artykuł przygotowano we współpracy z www.fit-zone.pl.

Facebooktwittergoogle_plus

4 komentarze

  1. Immoral 23 lutego 2018 Odpowiedz
  2. Darek 24 marca 2018 Odpowiedz
  3. Adam 17 maja 2018 Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge