Owoc karambola – jak go jeść, jak smakuje?

karambola - jak wyglądaKolejny egzotyczny obszarowo jak i wizualnie owoc dostępny w sprzedaży w naszym kraju to karambola (oskomian pospolity). To smaczny niskokaloryczny owoc (31 kcal, zawartość węglowodanów: 6,73%, stosunkowo niski indeks glikemiczny: 36) o sporej zawartości błonnika. Spożywając 100 gramów tego owocu człowiek może pozyskać 16% dziennego zapotrzebowania miedzi oraz 38% zapotrzebowania witaminy C.

Jak smakuje karambola?

Karambola jest soczysta o słodko-kwaśnym, cierpkim smaku nieco przypominającym mi smak agrestu. Nie należy do tanich owoców, ja trafiłem na karambolę w markecie pojedynczo pakowaną, pochodzącą z Malezji w cenie 6,49 zł. Uprawiana jest w wielu ciepłych regionach świata. Ze względu na nietypową konstrukcję, mimo wizualnej całkiem sporej wielkości (długość do 12 cm) nie są to wagowo ciężkie owoce.

Z tego co udało mi się wyczytać, karambolę można przechowywać nawet do kilku tygodni w lodówce lub w temperaturze pokojowej. Nie zwlekałem tak długo przed konsumpcją 🙂

Owoce te można też suszyć, kandyzować, robić z nich dżemy i inne przetwory, ale czy przy takiej cenie w naszym kraju warto? Powinno się raczej stosować zasady przetwarzania tylko lokalnie rosnących owoców.

Karambola – jak ją jeść?

Dojrzały owoc ma jednolity żółty kolor z lekko brązowymi grzbietami (czasem w sklepie można trafić na te mniej dojrzałe, zielonkawe). Dzięki wyjątkowemu kształtowi, karambola najciekawiej prezentuje się pokrojona na plastry, które mają kształt gwiazdy pięcioramiennej (patrz zdjęcie poniżej). To główna zaleta wykorzystywania tego owocu w celach dekoracyjnych do drinków, deserów lodowych, sałatek owocowych czy nawet do ciast (choć polecam jedzenie surowych niegotowanych owoców).

Karambolę po dokładnym umyciu jada się w całości, ze skórką. Wnętrze jest w pełni wypełnione soczystym, acz nie ciapowatym miąższem. Pozbyć się można jedynie drobnych pestek, jeśli komuś przeszkadzają.

Ze względu na dużą zawartość kwasu szczawiowego nie poleca się spożywania przez osoby chorymi nerkami.

karambola - jak ją jeść

Facebooktwitter

Komentarze

  1. Blog Ozonee 26 listopada 2019 Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge